Като силна пикселизация работата на Мария Тонова е базирана вурху силното ѝ вдъхновение от природата и всички естествени и свръхестествени явления. Излишните подробности се пропускат, за да се насочи зрителя към светла, радостна картина. Въздейства лиричното начало, силата на творческата интуиция.

       Цветовете не пламтят ярко, излъчват сладък, упоителен аромат, нежни настроения.
Често в картините ѝ, композицията не е само в сюжета, но и в съчетанието на платната помежду им. Те представляват мозайка, която е под формата на стенна декорация и може да се модулира в зависимост от човека, който я притежава, тъй като от този момент, картината става източник на енергия.

       Вдъхновена от морето и небето, тъй като според нея, там се крият най-големите загадки, цветове и състояния. Нейната визия за нещата, тя развива във всеки детайл във всичко което вижда с положителното си мислене. Безспорно тя пикселизира друг различен свят, в който само природа остава божествена.

       Желанието да пътуват и да открива, любопитството с което отива към всичко, подхранват нейния творчески свят. Нейната кариера ѝ дава възможността да вижда нещата от разтояние и да анализира работата си, които не зависят от сложна мисъл вурху живота, но по-скоро от свят с отражения върху творческата природа.


       Родена през 1993 г. в гр. Габрово, България в семейство на скулптори, тя израства в Трявна, малък град сред Балкана, където по-късно учи дърворезба в Националната художествена гимназия за приложни изкуства.
       След обстоятелства в живота си през 2010 г. тя пристига във Франция със силна мотивация да продължи обучението по приложни изкуства в лицея "Леонардо да Винчи" в Монтегю.
       От ранна възраст се интересува от архитектура и дизайн, тя следва вишето си образование в "Училището по дизайн" в Нант, където изучава пространствен дизайн. И след това продължава обучението си по глобален дизайн в "Де Боз Арт " в Анже.